Somali

Introductie

Welkom op onze webpagina’s die gewijd zijn aan een verbluffend kattenras: De Somali. Somalis zijn half langharige nakomelingen van de Abessijnen. Ze zijn erg mooi, elegant, pienter en wakker. Ze vertoeven graag in het gezelschap van mensen en zijn geïnteresseerd in al wat er in huis gebeurt.  Ze hebben een speels en zacht karakter, zijn steeds goed gezind en hebben een zacht stemmetje. Het was liefde op het eerste  gezicht toen ik 25 jaar geleden voor het eerst een Somali zag. Hun schattige aard deed me toen al smelten. Nu heb ik beslist, temeer mijn kinderen na het bezoeken van enkele kattenshow ook voor deze poezen kozen. Volg ons!

Oorsprong

Bastet
Bastet

De ontstaansgeschiedenis van de Somali is erg intrigerend. Eigenlijk is de naam Somali misleidend. Waarschijnlijk werd de eerste Somali geboren in de Verenigde Staten. De Somalis waren eerder een toevallige bijeffect dat af en toe de kop opstak tijdens het fokken van Abessijnen. Abessijnen die worden beschouwd als het oudste kattenras. Deze bewering is gestoeld op de gelijkenis van onze hedendaagse Abessijnen met de gemummificeerde katten gevonden in Egypte en met beeltenissen van katten (o.a. Bastet) uit die periode.

historyprojectzulaEen ander verhaal dat vaak geciteerd wordt, is dat van de eerste Abessijn Zula, die naar Groot Brittannië kwam. Zula was een kat die meegebracht werd naar Engeland door de vrouw van een Brits officier die in het leger diende in Egypte, maar misschien ook wel in Indië diende daarvoor. In 1874 werd er een tekening van het dier gemaakt. Het is niet geweten door wie. Maar de timing van de tekening die een zekere gelijkenis vertoont past wel perfect in het verhaal van de Abessijnse kat..

Genetische evaluaties van de verschillende kattenrassen tonen evenwel aan dat de Abessijn en Somali een lage graad van genetische diversiteit hebben. Dit betekent dat de Abessijn en Somali slechts uit een kleine populatie bestaan en dus het product zijn van vrij doorgedreven inteelt. Rassen als de Noorse Boskat en de Siberische kat hebben een hoge graad van genetische diversiteit. De genetische kenmerken van de Abessijn en Somali zijn grotendeels gemeenschappelijk met zowel rassen van Zuidoost Azië als Westerse rassen. Dit lijkt te bewijzen dat zowel katten uit Azië als uit Europe aan de basis lagen of gebruikt werden om het ras te creëren of te verbreden.

"Patrie domestica India"
“Patrie domestica India”

Inderdaad, een andere theorie beweert dat de Abessijn zijn oorsprong ligt in de oerwouden van Zuidoost Azië. Temeer daar het Ta gen enkel te vinden is in het kattenbestand langs de kusten van de Indische Oceaan (Tussen Singapore en Sri Lanka). En temeer daar het gen niet gevonden werd in het kattenbestand in Egypt of Oost Africa. Een tentoonstellings stuk in het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie in Leiden, Nederland, gedateerd 1833/1834, lijkt dit te bevestigen. Het draagt het opschrift “Patrie, domestica India” (Afkomstig uit India) en lijkt sprekend op de moderne Abessijnse kat. De kat heeft dezelfde tick-patroon als de wildkleurige Abessijn.

Er wordt ook aangenomen (En stamboom onderzoek bevestigde het) dat na de twee wereldoorlogen de Abessijn populaties zo nauw geworden waren dat andere rassen gebruikt werden om de bloedlijnen te verbreden. Op deze manier sloop het langhaar gen in de Abessijnen. In den beginne waren de raskwekers beschaamd en beschouwden de langharige kittens als onzuiverheden in hun bloedlijnen. Ze verborgen de langharige kittens dan ook.  Waarom langharige katten gebruikt werden en dus het langhaar gen in het genenbestand van de Abessijn sloop is het onderwerp van veel speculatie en controverse.  Gelijk hoe, het gebeurde. En het resultaat is de mooie Somali, een ras waarvoor de liefhebbers voor altijd dankbaar zullen zijn. Op het einde van de jaren 60 van vorige eeuw begonnen enkele Amerikanen en ook Australiërs gerichte kweekprogramma’s op te zetten rond deze half-langharige Abessijnen.

Abesinnia & Somaliland
Abessinië & Somalië

Zo’n 10 jaar later werd het nieuwe “dochterras” erkend (TICA 1979, CFA 1980, FIFE 1981). Om bijkomende controverse met de Abessijn kwekers te vermijden werd aan het nieuwe dochterras de naaam Somali toegekend. De keuze Somalië, een buurland van Ethiopië (Huidige naam voor Abessinië) bevestigde meteen ook de nauwe band tussen beide rassen.

Rasstandaard

De Somali is een mooie kat met een kleurrijke getickte vacht, een prachtige pluimstaart die doet denken aan die van de vos. Ieder haartje van hun vacht is “getickt”. De tickings zijn eigenlijk 2 of 3 bij de Abessijnen maar 3 of meer bij de Somalis) donker gekleurde banden die de lichtere basiskleur overlappen. Het topje van elk haartje is donker gekleurd. Mooi gekamde Somalis hebben reeds menig hart veroverd op tentoonstellingen. De rasstandaard van de Somali is identiek aan die van de Abessijn behalve dan wat de lengte van de vacht betreft.

FIFe Standaard

FIFe en WCF Erkende Kleurvariëteiten

KleurEMS
Zonder ZilverWildkleurSOM n
BlauwSOM a
SorrelSOM o
FawnSOM p
Met ZilverZwart ZilverSOM ns
Blauw ZilverSOM as
Sorrel ZilverSOM os
Fawn ZilverSOM ps

Kleuren Genetica bij de Somali 

Wanneer een ♂ and Somali paren dan geven beiden een enkele set genen mee, die vastzitten aan een enkelvouduge chromosoom aan hun nakomelingen. De enkelvoudige chromosomen combineren zich weer tot een chromosomen paren in het jong. De kat heeft 19 chromosomen paren. Elke chromosoom is gevormd uit een DNA reep, die op zijn beurt weer bestaat uit duizenden genen. Het geslacht is afhankelijk van de X en de Y chromosomen. Poezen zijn XX en katers XY. Een poes geeft dus alleen maar het X-gen door. De kater kan een X-gen of Y-gen doorgeven en bepaalt het geslacht van een kitten. Chromosomen bevatten alle erfelijke eigenschappen, zoals de bouw, het karakter, de vacht lengte, de tekening en de kleur van de vacht.

Het Halflang haar gen “L” en Tabby Ticked “Tª” heb ik in de tabel hieronder buiten beschouwing gelaten. Tevens ook het  Silver (inhibitor) gen  “i” aangezien het niet relevant is voor onze Somalis.
B” is het dominante  Wildkleur gen.
” is het recessieve Sorrel gen.
d” is het recessieve dilution gen. Indien dubbel aanwezig in combinatie met B is het phenotype  Blauw. Indien “d” dubbel aanwezig is, in combinatie met bˡbˡ is het phenotype Fawn.

Karakter

Van nature uit zijn het clowns. De Somali zal zichzelf helemaal tonen wanneer ze met om het even welk speeltje dat ze thuis vinden, kunnen spelen. Ze staan enthousiast in het leven hetgeen hen tot fantastische metgezellen en leden van het gezin promoveert. Ze kunnen overweg met andere katten, honden en met de kinderen. Het zijn levendige, intelligente en nieuwsgierige dieren. Verwacht je eraan dat ze kasten openen of met het water in de afwasbak spelen
.